A szegedi egyetem adja meg a régió ritmusát

Publikálva: 2022. február 21.

A kutatás és az egészségügy területén is nagyszabású fejlesztések zajlanak a Szegedi Tudományegyetemen, amely immár a régiónak nemcsak oktatási, kutatási és gyógyítási motorjaként funkcionál, de komoly gazdasági szereplővé is vált. Fendler Judit kancellárt a közeljövőben tervezett beruházásokról, az egyetem jelenlegi helyzetéről és a modellváltás utáni hónapok tapasztalatairól kérdeztük.

SzegedAz ELI-ALPS kutatóintézet környezetébe megálmodott Science Park fejlesztése az elmúlt hónapban fontos mérföldkőhöz érkezett, átadták az Inkubátorházat.

Az épület az idetelepülő, legfejlettebb kutatási technológiát képviselő cégek számára biztosít laborterületeket. Az első betelepülő a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ –

tájékoztatta lapunkat Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. A projekt következő lépéseiként járműipari kompetencia-központ kialakítását, műszaki-technológiai és innovációs központ, valamint egy látogató- és konferencia-­központ megvalósítását em­­lítette.

A kancellár az egészségügy területén is hasonlóan nagyszabású beruházásokról számolt be.

A jelenlegi, egyik legnagyobb beruházási tervünk egy kardiovaszkuláris kiválósági központ, amely a gyógyítás, az oktatás és a kutatás színtere lesz egyben. Folyamatban van továbbá a Fogorvostudományi Kar új épülete mellett a Gyermekpszichiátria kialakítása, az Infektológiai Klinika építése, és most hagyták jóvá a gyermek-sürgősségirészleg teljes átalakítását. A hosszú távú, legnagyobb tervünk pedig a fejközpont megvalósítása – részletezte Fendler Judit. Kiemelte, a felsorolt fejlesztések egészen új alapokra helyezik a régió egészségügyi ellátását.

A tavaly lezajlott modellváltás kapcsán elmondta, kiváló a kapcsolat a fenntartó alapítvány kuratóriuma és az egyetemvezetés között.

Az, hogy átálltunk a gazdasági szervezetként való működésre, nem egyik napról a másikra történt, már több mint öt éve haladtunk a hatékonyságon alapuló szervezetté alakulás felé –hangsúlyozta.

A legfőbb pozitívumként a korábbinál jóval gördülékenyebb ügymeneteket emelte ki, amelynek köszönhetően már most konkrét előnyöket tapasztalhattak az oktatók és a hallgatók egyaránt. Az oktatók kapcsán az újonnan bevezetett bérstratégia előnyeit hangsúlyozta, azon belül a béremelést és a teljesítményalapú plusz­díjazások lehetőségét.

A hallgatókat illetően pedig a sikerességet támogató intézkedéseket, a kuratórium által támogatott kollégiumfejlesztést, az új, 200 millió forint összértékű lakhatási ösztöndíj-támogatást, valamint az ügyintézési díjak elengedését.

Kiemelte, büszkeséget érez, és optimista az SZTE jelenlegi helyzetét tekintve.

Az infrastrukturális fejlesztés az eszköz, a cél az elméleti és gyakorlati kiváló­ság. Az országban elsőként létrehoztunk egy interdiszciplináris kiválósági központot, azaz egy tudományterületeken átívelő szervezeti egységet, amely nagyban növeli a kutató­csoportok, projektek hatékonyságát. Az elmúlt években a feladatrendszerünk nagy­mértékben kibővült, a régió központi motorjaként funkcionál az egyetem. Az oktatás, a kutatás és a gyógyítás mellett komoly gazdasági szereplővé váltunk – fejtette ki. Arról is beszélt, hogy a nemzetközi színtéren is egyre nagyobb befolyással képviselteti magát az SZTE.

A EUGLOH program keretében négy top 100-as európai egyetemmel működünk együtt, a rangsorokban kiváló pozíciókban szerepelünk. Karikó Katalinnak köszönhetően a köztudatba is világszerte ismertté vált az SZTE. Emellett egy nyugat-balkáni egyetemi együttműködés is elindult a közelmúltban, amelynek szintén részesei vagyunk – összegezte a kancellár.

Forrás: delmagyar.hu

Menü

Főoldal

Navigáció