Ezekre a szakokra lesz a legnehezebb bekerülni idén, itt vannak a felvételi statisztikák

Publikálva: 2022. április 8.

Idén 99 192-en felvételiztek egyetemre vagy főiskolára, ez 2 700-al kevesebb, mint a tavalyi jelentkezőszám. A legnépszerűbb szakok között is van átrendeződés.

Összesen 99 192-en jelentkeztek idén egyetemre vagy főiskolára - közölte Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal (OH) megbízott elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtöki sajtótájékoztatóján. A 2021-es általános felvételin 101 881, 2020-ban pedig 91 458 diák jelentkezett a felsőoktatásba.

A felvételizők 64 százaléka idén is alapszakra szeretne bejutni. Mesterképzést 18, aosztatlan képzést 12, felsőoktatási szakképzést 6 százalék választott. Ami a legnépszerűbb szakokat illeti, továbbra is a gazdálkodási és menedzsment vezet, ezt a pszichológia követi, de a harmadik helyen nem informatikai vagy gazdasági képzés áll, hanem az ápolás és betegellátás.

A legnépszerűbb szakok 2022-ben tehát a következők:

Vanó Renáta, az OH felsőoktatási elnökhelyettese azt közölte, hogy a legnépszerűbb képzési terület évek óta a gazdálkodástudományi, a műszaki, a bölcsészettudományi, a pedagógusi, az orvos- és egészségtudományi, valamint az informatikai. Gazdálkodástudományi képzésre csaknem 22 ezren jelentkeztek idén.

A legnépszerűbb egyetem idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) 15 610 jelentkezővel, a második a Debreceni Egyetem, a harmadik pedig a Szegedi Tudományegyetem.

Forrás:eduline.hu

Menü

Főoldal

Navigáció