Több mint nyolcmilliárd forintos fejlesztés fejeződött be a Debreceni Egyetemen

Publikálva: 2022. március 25.

Lezárult a Debreceni Egyetem felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése a gyakorlati és szakmai képzés megújítása érdekében című projekt, a korszerűsítés az elmúlt öt év során több mint nyolcmilliárd forintból valósulhatott meg.

A zárórendezvényen a projekt átfogó eredményeiről Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja számolt be, aki elmondta, hogy büszke arra, hogy az öt évvel ezelőtti tervek megvalósultak. A pályázat egyik legnagyobb eleme a Learning Center volt, mely 2022 februárjában nyitotta meg kapuit a hallgatók előtt. Ezen kívül számos más beruházás, minőségjavító feltételek kialakítása is megtörtént, valamint az orvos-egészségtudományi képzés és fogorvostudományi képzés gyakorlati feltételeinek megújítása is szerepet kaptak a projektben.

Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy nem csak a Debreceni Egyetemet, hanem a teljes felsőoktatást kívánja fejleszteni Magyarország Kormánya. Az egyetemi épületek megújításával a felsőoktatást, a kutatás-és fejlesztést valamint az innovációt és egész Magyarországot versenyképessé szeretnék tenni. Ennek a kulcsa pedig a gyakorlati képzés, melynek szolgálatában áll az említett nyolcmilliárd forintos fejlesztés is, ahol különböző képzési területek fejlesztései is megvalósultak.

A helyettes államtitkárt kiemelte, hogy 2013-hoz képest 65 százalékkal több a magyar felsőoktatásban résztvevő nemzetközi hallgatók száma, a Debreceni Egyetem pedig ebben az élen áll, hiszen a hallgatók 22 százaléka külföldi hallgató. Akik nemzetgazdasági hozzájárulása, az itthoni költekezésükkel évente eléri a 180 milliárd forintot.

Hankó Balázs hozzátette, hogy eddig is jelentős fejlesztési források kerültek a felsőoktatásba a Magyar Kormány által, az elkövetkezendő években pedig soha nem látott fejlesztési összeg, 2700 milliárd forint áll majd a felsőoktatási intézmények részére. Mindezt azért, hogy az a működési modell, amely a modellváltással létrejött rugalmasabb és versenyképesebb formában szolgálja a felsőoktatás, a kutatás, a régió, a magyar nemzet és a nemzetközi erőtérben történő magyarországi pozíció erősebb megszerzését.

Mindezek mellett a működési finanszírozását is megerősítették az egyetemeknek, ezzel átlagosan két és félszeresére növelt működési finanszírozással folytathatják a következő éveket. Ez a Debreceni Egyetem esetében azt jelenti, hogy 2022 és 2026 között 257 milliárd forintnyi működési forrást eredményezhet.

Forrás: demedia.hu

Menü

Főoldal

Navigáció