Dr. Horváth Ágnes váltotta a családi okok miatt lemondó Professzor dr. Bolvári-Takács Gábort a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektori székében.

Az új vezető – aki korábban Egerben nemzetközi rektorhelyettes volt – az intézményt fenntartó kuratóriumi jóváhagyás után szerdán, az intézmény dolgozóit új minőségében köszöntve foglalta el hivatalát.

Horváth Ágnes mindenekelőtt köszönetet mondott elődjének, és reményét fejezte ki, hogy Bolvári-Takács Gábor a jövőben is az intézmény munkáját fogja segíteni. Majd az új rektor székfoglalójában hangsúlyozta, hogy minden tudásával és energiájával arra törekszik, hogy a Tokaj-Hegyalja Egyetem hozzájáruljon a térség gazdasági és szociális kihívásainak a megoldásához. Ehhez olyan intézménnyé kell válnia, amely valami különlegeset tud ajánlani. Szerinte építeni kell a kitűnő hagyományokra, de a jövő igényeire kell koncentrálni. Az egyetem akkor lehet különleges, ha kezdeményező, innovatív, a kihívásokra gyorsan reagáló és minőségi tudást szolgáltató intézmény lesz. Horváth Ágnes feltett szándéka itthon és a nemzetközi térben is kapcsolatokat, együttműködéseket építeni, hogy a pataki hallgatók ne csak a Tokaj-Hegyalján legyenek otthonosak, és szerezzenek tapasztalatokat, de a régión, mi több, az országhatárokon kívül is. A világban bárhol értelmezhető tudással kell felvértezni az itt végzett diákokat. Ebben a munkában nagyon számít az új pályára állított és üzletileg is sikeres Grand Tokaj Zrt-re, valamint a saját területükön kiemelkedőt nyújtó kuratóriumi tagok aktív közreműködésére.

Horváth Ágnes legfontosabb feladatának tekinti, hogy a THE az egyetemi akkreditációs követelményeknek a megadott határidőn belül maximálisan megfeleljen. Végül elmondta, hogy a térség kiemelt kormányzati figyelmet kap, amelynek eredményeként olyan kormánybiztos foglalkozik az itteni fejlesztésekkel, aki tagja a kuratóriumnak. Nem csak a térségnek van szüksége az egyetemre, de az egyetemnek is a térség fejlődésére. A jobb út- és vasútvonalakra, a jobb internetes szolgáltatásokra, a jobb szálláshelyekre, a jobb éttermekre. Mert a különleges diploma ígérete sem elegendő a diákok bevonzására olyan helyen, ahol az egyetemista élet csak korlátozottan élhető meg. Az új rektor szerint az egyetem és a régió sorsa össze van kötve, és nagyon hisz abban, hogy a kettő együtt fog emelkedni.

Forrás:unithe.hu