A Corvinus Székesfehérvári Campus jövőbeni működéséről szóló közös szándéknyilatkozatot írt alá az Óbudai Egyetem rektora és a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke kedden Székesfehérváron.

Az együttműködés célja többek között a nemzetközi érdeklődésre számot tevő, továbbá unikális szakok fejlesztése, a duális képzések számának növelése, a kutatás-fejlesztés támogatása és a mechatronikai képzési struktúrát erősítő tudományos park kialakítása.

A két fél közös megállapodásának köszönhetően egyetemi centrum alakul Székesfehérváron, amely a műszaki, gazdasági, pénzügyi képzéseket, valamint ezek vegyített szakjait kínálja majd a leendő hallgatóknak.

A campus az Óbudai Egyetem irányításával működik majd a jövőben az Alba Regia Műszaki kar oktatóhelyein és a Corvinus által eddig működtetett, a XXI. századi technikával felszerelt, modern épületekben. Az Óbudai Egyetem Székesfehérváron egy nagyon fontos mechatronikai képzési struktúrát indít el és egy komoly fejlesztési összegből létrehoz egy tudományos parkot. A megvalósuló fejlesztésnek és az együttműködésnek köszönhetően a duális képzések arányát tovább szeretnék növelni. Az erről szóló együttműködési megállapodást kedden írta alá az Óbudai Egyetem rektora és a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke Székesfehérváron. A sajtónyilvános eseményen elhangzott az is, a központ irányítását vállaló Óbudai Egyetem átveszi azokat, akik a Corvinus Székesfehérvéri Campusán dolgoznak, valamint, hogy a fehérvári Campuson jelenleg tanuló hallgatókat még nem érinti az együttműködéssel elinduló változás, ők változatlan feltételekkel végezhetik képzésüket, és mindenképpen corvinusos diplomát kapnak. A tavalyi felvételi eljárásban Fehérváron meghirdetett corvinusos képzéseket pedig szintén elindítja a Corvinus ősztől, ha van elég jelentkező, elegendő pontszámmal.

A fehérvári felsőoktatás életében mérföldkő ez a mai nap. Az Óbudai Egyetem a modellváltást követően nagy lehetőséget kapott a tudományos parkok megalakításával, városunk pedig azzal, hogy az egyik ilyen tudományos központ itt jöhet létre – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. A város polgármestere kiemelte, a magyar gazdaság számára is elengedhetetlenül fontos Fehérvár ipara, amelynek fejlődése a felsőoktatás nélkül elképzelhetetlen. A most megkötött együttműködésnek köszönhetően a műszaki, a pénzügyi és a gazdasági képzés egy campuson belül lesz elérhető a felsőoktatási palettán a jövőben.

Dr. Anthony Radev, a Budapesti Corvinus Egyetem elnöke szólt arról, hogy a Corvinus 2016 óta indít a városban képzéseket. Az elmúlt hat évben a Székesfehérvári Campus a város szerves részévé vált, az Önkormányzattal pedig szoros együttműködés alakult ki. „Mindannyiunk érdeke tehát, hogy a Székesfehérvári Campus a jövőben is oktatási intézményként funkcionáljon. Olyan képzések kellenek, amelyek egyszerre szolgálják ki a Székesfehérvárra jelentkező hallgatók elvárásait és a város munkaerőpiaci igényeit. Mint mondta, éppen ezért döntött úgy a Corvinus, hogy szándéknyilatkozatot ír alá az Óbudai Egyetemmel, és közösen átnézik a Székesfehérvári Campuson folyó képzéseket, oktatási és kutatási tevékenységet, majd kidolgoznak a két egyetem és a város számára is legelőnyösebb működési modellt.

Prof. dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: a város múltja mellett a jövője is gazdag, ezt a felsőoktatás további erősödésével is biztosítják. Az együttműködés keretében továbbra is a gyakorlatorientált képzésre helyezik a hangsúlyt, hogy a mechatronikai tudományos park várossal közös létrehozásával Székesfehérvár a duális képzés fellegvárává váljon. A felsőoktatási modellváltás céljai között szerepel a nemzetközi rangsorokban történő előrelépés, a nemzetközi érdeklődésre számot tevő, továbbá unikális szakok fejlesztése. Ezen célok elérésének egyik szükséges velejárója a szakstruktúra és a felsőoktatás hazai térképének – ez utóbbi részeként az egyetemi kampuszok, működési helyek – áttekintése.

Nagy Márk Máté, a Székesfehérvári Hallgatói Tanács elnöke az egyetemek és hallgatók közötti jól működő kapcsolatról, a minőségi képzésekről és a pezsgő diákéletről szólt. Kiemelve, hogy a hallgatók az egyre szélesedő képzési palettából, a gazdasági szereplőkkel való együttműködésből sokat profitálhatnak.

A modellváltó egyetemek gyorsabban tudnak reagálni az új helyzetekre, ez bebizonyosodott az elmúlt két évben, hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter, a Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Fontosnak nevezte a versenyképességet és az innovációt, amely egyik eleme az együttműködésnek. Ez a mostani esemény is jó példa arra, tette hozzá, hogy az egyetemek nemcsak versenytársak, hanem partnerei is lehetnek egymásnak. Megjegyezte, hogy a hagyományokra építve, közösen gondolkodva tudnak fontos képzéseket kínálni a hallgatóknak.

Forrás: szekesfehervar.hu