„Középpontban a hallgatók” mottóval nyújtott tájékoztatást a Szegedi Tudományegyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak hallgatókra gyakorolt hatásáról Stumpf István modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos . Több kérdés az SZTE által vállalt hallgatói létszámnövelést érintette.

A Szegedi Tudományegyetem hallgatói kérdéseiket előzetesen küldhették el Stumpf Istvánnak. A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos tegnap az SZTE YouTube-csatornáján adott tájékoztatást a finanszírozói modellváltás hallgatókra gyakorolt hatásáról. Hangsúlyozta, a korábban már-már szitokszóként funkcionáló modellváltás mára sikertörténet lett.

„Nem hiszem, hogy mindenre gyógyír a modellváltás. Azt gondolom, hogy ez egy eszköz az egyetemek versenyképességének, globális tudásszerző és -átadó, valamint termelőképességének megvalósításához” – mondta.

A kérdések közül több az intézmények hallgatói létszámra vonatkozó vállalásait érintette, hivatkozván arra, hogy a modellváltó egyetemek új finanszírozási rendszerében számos forrás a hallgatói létszám növeléséhez kötött. Stumpf István válaszában kifejtette, jelenleg minden egyetem saját tradícióira alapozva alakítja ki egyéni profilját, hogy növelje népszerűségét. Ha nem tudják hozni a vállalt létszámokat, az feszültséget okoz majd.

„Azt remélem, hogy az elkövetkezendő években elindulhat egyfajta finomhangolása ennek a szerződési rendszernek” – közölte.

A hallgatók hangsúlyozták, az SZTE nem vállalta túl magát, éppen ezért jelenleg kevesebb támogatást is kapott, mint néhány másik modellváltó egyetem. Érdeklődtek, hogy ez mekkora hátrányt jelent a felsőoktatási versenyhelyzetben az intézmény számára. A kormánybiztos leszögezte, a fenntarthatóság és a józan önmérséklet hosszútávon sokkal jobb stratégia.

A Hallgatói Önkormányzat működésére és hatáskörére vonatkozóan is több kérdés elhangzott. A kormánybiztos kiemelte, az egyetemvezetés abban érdekelt, hogy a HÖK működjön, és az elmúlt hónapok tapasztalata alapján a hallgatói érdekképviselet nem csorbult sem létszámában, sem lehetőségeiben.

A PhD ösztöndíjak emelésére vonatkozóan két kérdés is felvetődött, amelyekkel kapcsolatban Stumpf István elmondta, észlelték ezt az akut problémát, amelyen a kormányzatnak gondolkodnia és ez ügyben lépnie kell.

Forrás: delmagyar.hu